Meer cyberaanvallen verwacht door slechte beveiliging IoT

BRON BEVEILIGINGNIEUWS

Beveiligingsexperts waarschuwen volgens het AD voor toenemende cyberaanvallen in 2018. Deze worden gepleegd met behulp van botnets, die misbruik maken van de zwakke beveiliging van sommige op internet aangesloten apparaten, zoals webcams.

Behalve computers worden steeds meer apparaten op internet aangesloten, zoals koelkasten en thermostaten. Dit biedt gemak en comfort, maar beveiligingsexperts waarschuwen dat die slimme technologie ook een keerzijde heeft. Veel apparaten zijn vaak makkelijk te hacken en vervolgens te misbruiken om grote cyberaanvallen te plegen. Daardoor zouden Google, YouTube en andere belangrijke diensten platgelegd kunnen worden, aldus beveiligingsexpert Roel van der Valk van RedTeam Cyber Security in het AD. In 2017 waren er al ongeveer 8,4 miljard Internet-of-Things-apparaten aangesloten en dat aantal zal in 2020 zijn toegenomen tot naar schatting 20 miljard.

Afpersen
Volgens Chief Information Officer Erik de Jong van Fox-IT zijn botnets makkelijk op grote schaal te gebruiken, terwijl het probleem nog moeilijk te bestrijden is. Daar zullen criminelen ze steeds vaker gaan gebruiken om onder andere bedrijven af te persen door met een cyberaanval te dreigen. In 2016 werd nog een groot botnet actief, dat werkte via 500.000 gehackte internetcamera’s en wifi-routers. Hiermee werd het internet in het oosten van Amerika platgelegd, waardoor internetdiensten als Twitter, Spotify en Netflix uitvielen.

Geef een reactie