De 5 meest gestelde zorgvragen in januari

BRON WEBLOG.INDEPENDER

Ben je overgestapt naar een andere zorgverzekeraar? Of houd je de zorgverzekering die je op dit moment hebt? Wat je situatie ook is, we kunnen ons voorstellen dat je misschien nog wel wat vragen hebt. De zorgexperts bij Independer krijgen dagelijks met deze vragen te maken en kunnen je er alles over vertellen. Bel gerust met ze op 035-626 55 44.

1. Kan ik nog een nieuwe zorgverzekering aanvragen?
Alleen als je voor 1 januari je oude zorgverzekering hebt opgezegd, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te regelen. Streep het echt van je to-do-lijst af deze maand. Want sluit je geen zorgverzekering af voor 1 februari? Dan ben je onverzekerd. En dat is wettelijk strafbaar.

2. Kan ik mijn zorgverzekering nog wijzigen?
Als je je oude zorgverzekering niet hebt opgezegd voor 31 december 00.00 uur, kun je niet meer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ben je toch niet helemaal blij met je keuze? Geen zorgen. Bij een aantal zorgverzekeraars kun je ook in januari nog wijzigingen doorgeven. In onderstaand overzicht zie je bij welke verzekeraars je tot wanneer iets kunt veranderen.

Anderzorg 31 januari 2018
Bewuzt 5 januari 2018
De Friesland 13 januari 2018
Delta Lloyd 15 januari 2018
Menzis 31 januari 2018
OHRA 15 januari 2018
ONVZ 1 februari 2018
Salland 12 januari 2018
Stad Holland 31 januari 2018
Studenten Goed Verzekerd 31 januari 2018
VGZ 5 januari 2018
ZieZo 4 januari 2018
Zilveren Kruis 4 januari 2018
ZorgDirect 12 januari 2018
Zorg & Zekerheid 7 januari 2018
3. Mijn oude verzekeraar heeft nog premie afgeschreven. Hoe krijg ik dat terug?
Als je net een nieuwe zorgverzekering hebt aangevraagd, gebeurt het nog wel eens dat zowel de oude als de nieuwe zorgverzekeraar premie afschrijft voor de maand januari. Heel vervelend, maar gelukkig geen reden tot ongerustheid. Dat er dubbel premie is afgeschreven gebeurt vaak omdat verzekeraars de opdracht voor de incasso op tijd naar de bank moeten sturen. Als jouw opzegging binnenkomt nadat de incasso de deur uit is, kunnen ze hem niet meer tegenhouden. Maar geen zorgen. Als dit gebeurt, stort de verzekeraar de premie direct terug. Duurt dit voor jou te lang? Dan kun je de automatische incasso voor de premie van je oude verzekering terugdraaien (storneren). Je regelt dit eenvoudig bij je bank, via internetbankieren. Maar doe dit alleen als je zeker weet dat:

je nieuwe zorgverzekeraar je heeft geaccepteerd;
de verzekeraar het inmiddels niet heeft teruggestort.
4. Wanneer krijg ik mijn zorgpolis en zorgpas?
Ben je eind december overgestapt, maar heb je je zorgpolis nog niet ontvangen? Geen nood. Net als jij, regelen veel mensen hun zorgverzekering aan het eind van het jaar. Het verwerken van al deze aanvragen is voor zorgverzekeraars een flinke klus. Normaal duurt dit ongeveer twee weken. Maar door de drukte kan het iets langer duren voordat je je zorgpolis en zorgpas ontvangt.

5. Kan ik al gelijk vanaf 1 januari naar de dokter?
Ook als je nog geen nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten, kun je gewoon bij de huisarts of specialist terecht. De verzekering die je in januari afsluit, gaat altijd per 1 januari in. Heb je wel een zorgverzekering aangevraagd, maar heb je nog geen polis gekregen? Ook dan kun je gewoon naar de dokter.

Goed om te weten: in beide gevallen moet je misschien eerst zelf de kosten voorschieten. Als je zorgverzekering helemaal rond is, kun je de rekening declareren bij je zorgverzekeraar.

Lees meer over: zorgverzekering

Geef een reactie